Bitaksi Mobil Teknoloji A.Ş. (“BİTAKSİ”), taksi sürücüleri (“Sürücü”) ile müşterileri (“Müşteri”) bir araya getiren bir teknoloji platformudur (“Uygulama”).
1.1. Müşteri, Uygulama’yı indirip, kayıt için gerekli olan bölümleri doldurup GSM numarasını onayladıktan sonra şifresini girerek, işbu Kullanım Koşulları’na uygun olarak (“Koşullar”) Uygulama’yı kullanmaya başlayabilir.
1.2. Müşteri, başvuru esnasında verdiği tüm bilgilerin daima ve her bakımdan eksiksiz, gerçeğe uygun ve güncel olduğunu kabul eder. Müşteri, her zaman kişisel bilgilerini Uygulama aracılığıyla güncelleyebilir. 4.2’de düzenlenen istisnalar saklıdır.
2.1. Müşteri, Uygulama’ya kayıt olup Uygulama’yı açtıktan sonra taksi çağırma butonuna tıkladığında, Uygulama aracılığıyla, bulunduğu konuma en yakın olan taksi kendisine yönlendirilir ve Sürücü çağrıyı kabul ettiği takdirde; Sürücü ve araca ait bilgiler Müşteri’ye ulaştırılır.
2.2. BİTAKSİ, yönlendirilen araca ilişkin verilen bilgilerin (tahmini varış süresi, aracın Müşteri’ye olan uzaklığı vb.) gerçeği yansıtması adına elinden geleni azami çabayı gösterir. Ancak bu bilgilerin %100 gerçeği yansıtmamasından dolayı sorumlu tutulamaz.
2.3. Müşteri bu aşamadan sonra, ekrandaki iptal butonuna basıp yolculuktan vazgeçebilecektir.
Yolcu’nun ilk iptal işleminde yalnızca aşağıdaki hallerde iptal ücreti alınacaktır:
Yukarıdakilere ek olarak Yolcu’nun ikinci ve sonrası iptallerine ilişkin ücret alınacak haller aşağıdaki gibidir:
2.4. Sürücünün çağrı yapılan adrese gelmediği ve ilgili konuma yaklaşmadığı durumlarda Müşteri’den iptal ücreti alınmaz.
2.5. Müşteri, uygulama üzerinden Sürücü’nün taksimetreyi açarak gelmesi seçeneğini seçebilir. Bu kapsamda, Sürücü, çağrıyı kabul ettiği an taksimetreyi açarak Müşteri’nin konumuna doğru yola çıkacaktır. Müşteri, bir yolculuk için “taksimetre aç gel” seçeneği yanında tüm yolculuklarında için de geçerli olacak şekilde "taksimetre aç gel” seçeneğini seçebilir. Müşteri bu talebini Uygulama üzerinden her zaman kapatabilecektir. Müşteri, Sürücü çağrıyı kabul ettikten sonra seçimini değiştiremez.
2.6. Müşteri, uygulama üzerinden çağrı yapmadan önce bahşişle çağır seçeneğini seçebilir. Bu kapsamda, Müşteri, yolculuk ücretine ek olarak Sürücü’ye bahşiş ödemeyi kabul eder. Müşteri, bir yolculuk için “bahşişli çağır” seçeneği yanında tüm yolculukları için de geçerli olacak şekilde "bahşişli çağır” seçeneğini seçebilir. Müşteri bu talebini Uygulama üzerinden her zaman kapatabilecektir. Müşteri, yolculuk başladıktan sonra sonra seçimini değiştiremez.
2.7. Müşterinin gelen taksiyi beklememesi veya gelen taksiye geçerli bir sebep olmaksızın binmemesi durumunda, BİTAKSİ Müşteri’yi Uygulama’dan çıkarma hakkını saklı tutar.
2.8. Müşteri, Uygulama’yı kullanarak gerçekleştirdiği taksi yolculuğunun ve BiTaksi hizmet bedelinin tamamını ödemekle yükümlüdür.
2.9. Müşteri, Uygulama üzerinden Sarı taksi, Turkuaz taksi, Lüks taksi veya Büyük taksi çağırabilir. Yolculuk ücreti seçilen taksi tipine göre (Sarı / Turkuaz / Lüks / Büyük) farklılık gösterir. Turkuaz taksiler İBB tarafından belirlenen taksimetre ücretleri çerçevesinde %15 fiyat farkıyla, lüks taksiler %70 fiyat farkıyla, büyük taksiler ise %30 fiyat farkıyla hizmet vermektedir.
2.10. Müşteri, Uygulama üzerinden varış noktası girerek taksi çağrısı yapabilir. Varış noktası seçildiğinde Uygulama üzerinden hesaplanan ücret ve varış süresi tahminidir. Tahmini ücrete köprü ve otoyol ücretleri dahil değildir. Sürücü veya Müşteri tarafından tercih edilen güzergaha göre ve/veya trafiğe göre ücret varış süresi farklılık gösterebilir. Oluşabilecek ücret/süre farkından BİTAKSİ sorumlu tutulamaz.
2.11. Uygulama aracılığıyla yapılan yolculuklarda Müşteri, taksimetrede yazılı ücret ve BiTaksi hizmet bedeli haricinde ilgili mevzuatta açıkça belirtilen köprü, yol ve otoyol gibi yol kullanım masraflarını da ödemekle yükümlüdür. Bunlar dışında Müşteri’den herhangi bir ücret talep edilemez.
2.12. Müşteri, yolculuk ve hizmet bedelini Uygulamadaki ödeme sistemi vasıtasıyla (“Online Ödeme Sistemi”) kredi kartını veya banka kartını kullanarak da ödeyebilir. Müşterinin yolculuk ve hizmet bedelini, Online Ödeme Sistemi ile yapmayı tercih etmesi halinde BİTAKSİ’ye Online Ödeme Sistemi üzerinden yapılan ödeme ile hizmet bedeli BiTaksi’ye, yolculuk bedeli ise Sürücü’ye ödemiş sayılacak ve Müşterinin Sürücü’ye başka herhangi bir şekilde ödeme yapma yükümlülüğü olmayacaktır.
2.13. Müşteri bir kereye mahsus olmak üzere kredi kartı veya banka kartı bilgilerini Online Ödeme Sistemi’ne girer ve bu bilgiler daha sonraki kullanımlarda bir daha bilgi girmeyi gerektirmeden kullanılır. Müşteri isterse Online Ödeme Sistemi’ne en fazla üç farklı kartı tanımlayabilir. Ödeme bilgilerinin Online Ödeme Sistemi’ne tanımlanması ve kullanılması, Müşteri’nin sorumluluğundadır.
2.14. Online Ödeme Sistemi ile yapılan ödemelerde, kredi kartının ya da banka kartının hamili haricinde bir başkası tarafından hukuka aykırı şekilde kullanılması halinde 23.02.2006 tarihli 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve 10.03.2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır.
2.15. BİTAKSİ, ödemelerde işlem güvenliği için 3D Secure ödeme seçeneği kullanabilir.
2.16. Yolculuk bittiğinde Sürücü taksimetrede yazılan tutarı kendi kullandığı uygulamaya yazarak ödemenin alınması için tuşa basar. Nakit olmayan yolculuklarda bunu takiben Müşteri’nin ekranında ödeme sayfası belirir ve ödenecek tutarın onaylanması istenir. Müşteri sadece “Onay” tuşuna basarak ödemeyi yapar. “Onay” tuşuna basarak ödemeyi BİTAKSİ’ye yapması ile Müşteri, hizmet bedelini BiTaksi’ye, yolculuk bedelini de Sürücüye ödemiş sayılır ve ödeme yükümlülüğü sona erer. Yapılan ödemeler, Müşteri’nin banka uygulamaları uyarınca, Müşteri’nin banka hesabına tek bir ödeme veya toplam ödeme tutarının birden fazla parçalara bölündüğü ayrı ayrı ödemeler şeklinde yansıtılabilecektir.
2.17. Müşteri “Onay” tuşuna basmadan önce isterse Sürücü’ye kendi belirlediği tutarda bahşiş (“Bahşiş”) vermeyi tercih edebilir. Bu durumda Bahşiş, otomatik olarak Sürücü’nün girdiği tutar ve hizmet bedeli toplamına eklenerek hesaplanır ve hizmet ve yolculuk bedeli ile eşzamanlı olarak Müşteri’den Müşteri’nin seçeceği ödeme yöntemi üzerinden tahsil edilir. Bahşiş vermek tamamen Müşteri memnuniyetine bağlı olup zorunlu değildir.
2.18. Online Ödeme Sistemi üzerinden yapılan ödemelerle bağlantılı olarak, onay ekranındaki tutarın yanlış olması halinde Müşteri “Ret” tuşuna basıp “Tutar Yanlış” tuşunu tıklayarak Sürücü’nün yolculuk bedelini tekrar girmesini talep edebilir.
2.19. Online Ödeme Sistemi üzerinden yapılan ödemelerle bağlantılı olarak, sistemde o an kullanılan kredi kartının limitinin dolu olması veya herhangi bir nedenle ödemenin yapılaması halinde Müşteri sistemde daha önce tanımladığı başka bir kredi kartı varsa onu kullanarak veya yeni bir kredi kartı tanımlayarak tekrar ödeme yapabilir.
2.20. Ödemenin Online Ödeme Yöntemi ile yapılamaması halinde Müşteri, hizmet ve yolculuk bedeli toplam ücreti Sürücüye nakit olarak ödemekle yükümlüdür.
2.21. Online Ödeme Sistemi altyapısı MasterCard ve BKM Express tarafından sağlanmaktadır. BİTAKSİ kredi kartının ilk altı hanesi ve son iki hanesini sistemlerinde muhafaza etmektedir. Müşterinin, mevcut MasterPass ve BKM Express üyeliklerini eşleştirmek ve buradaki kartlarını BiTaksi’de ödeme aracı olarak kullanabilmesini sağlamak amacıyla Uygulama’ya kayıt olunan cep telefonu numarasıyla MasterPass ve BKM Express’te üyelik sorgulaması yapılır ve Müşteri’nin üyeliği varsa, ilgili kartın eklenmesi için kullanıcıya bilgi ve yönlendirmede bulunulur.
2.22. Müşteri’nin akıllı cep telefonunun çalınması veya kaybedilmesi halinde kart bilgileri üçüncü şahıslara ulaşamaz. Ancak Müşteri’nin bu durumda BİTAKSİ’ye bildirimde bulunarak girilen bilgilerin silinmesi talep etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde üçüncü şahıslar Uygulamayı kullanarak taksi ödemesi yapmaya devam edebilirler. Böyle bir durumda Uygulama üzerinden yapılan ödemelerden BİTAKSİ sorumlu tutulamaz.
2.23. Müşteri, bindiği taksiye herhangi bir zarar vermeyeceğini kabul eder.
2.24. Müşterinin araçta eşya unutması durumunda, BİTAKSİ müşteri hizmetlerine ulaşarak; Sürücüye ulaşılmasını talep edebilir. BİTAKSİ müşteri hizmetleri unutulan eşya için ilgili Sürücü ile irtibata geçer ve Sürücü, unutulan eşyanın araçta olduğunu teyit ederse, Müşteri ve Sürücünün, izinleri dahilinde, iletişim bilgilerini karşılıklı olarak paylaşabilir. Sürücü unutulan eşyayı Müşteriye ulaştırırken taksimetreyi açarak Müşterinin talep ettiği lokasyona götürebilir. BİTAKSİ unutulan eşyalar ve bunların Sürücü tarafından Müşteriye ulaştırılması ile ilgili olarak yalnızca tarafları birbiri ile irtibata geçirir, bunun dışında hiçbir konuda sorumlu tutulamaz.
2.25. Müşteri, Uygulama aracılığıyla muhatap olduğu ve şikâyetçi olduğu Sürücüleri, Uygulama içindeki şikâyet bölümünden BİTAKSİ’ye bildirebilir. Bu durumda BİTAKSİ, Sürücülere gerekli uyarıları yapar, benzer hataları tekrarlayan sürücülerle iş ilişkisini kesebilir. Ancak, Uygulama, Müşteri ve Sürücüleri bir araya getirmeye ve taksi kullanım tecrübesinin kalitesini ve yaygınlığını ilgili taraflar için arttırmaya yönelik bir platform olduğundan ötürü BİTAKSİ Sürücüler’in davranışları ile bağlantılı olarak hiçbir koşulda sorumlu tutulamaz.
2.26. Müşteri, BİTAKSİ’nin sunduğu hizmeti istismar edebilecek herhangi bir işlem ve/veya eylemde bulunmamayı kabul eder.
2.27. Müşteri’nin Koşullar’a aykırı davrandığının tespiti halinde, BİTAKSİ Müşteri’nin üyeliğini askıya alma veya Uygulama’dan tamamen çıkarma hakkını saklı tutar.
2.28. BİTAKSİ’nin sunduğu hizmetten yararlanan Müşteri, Uygulama’yı hukuka ve amacına uygun şekilde kullanmayı ve Uygulama dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki sorumluluğunun kendisine ait olduğunu kabul eder. Müşteri’nin Uygulama aracılığıyla ve/veya dâhilinde, işbu Koşullar’a ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği herhangi bir işlem, eylem ve/veya faaliyetleri nedeniyle BİTAKSİ doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2.29. BİTAKSİ, Müşteri’den kaynaklanan teknik aksaklıklar sebebiyle Müşteri’nin Uygulamadaki hizmetten faydalanamaması halinde ve bu sebeple işbu Koşullar ile belirlenen yükümlülüklerinden herhangi birini ifa edememesi nedeniyle sorumlu tutulamayacak ve kendisinden herhangi bir nam altında herhangi bir talepte bulunulamayacaktır.
2.30. Müşteri, Uygulama aracılığıyla ve/veya Uygulama dâhilinde, işbu Koşullar’a ve hukuka aykırı olarak Sürücü ve/veya üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen herhangi bir işlem, eylem ve/veya faaliyetleri nedeniyle BİTAKSİ’nin doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağını kabul eder.
2.31. Müşteri, Uygulama aracılığıyla BİTAKSİ tarafından sunulan hizmetlerden yararlanabilmek amacıyla kullandığı sistem erişim araçlarının (kullanıcı ismi, şifre vb.) güvenliği ve saklanması ile ilgili tüm sorumluluğun tamamen kendisine ait olduğunu kabul eder.
2.32. Müşteri, Uygulama dâhilinde bulunan, BİTAKSİ ve/veya başka bir üçüncü şahsın ayni veya şahsi haklarına, malvarlığına tecavüz teşkil edecek nitelikteki resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video kliplerini, dosyaları, veri tabanlarını, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağını, kopyalamayacağını, dağıtmayacağını, işlemeyeceğini kabul eder.
2.33. BİTAKSİ, belirli zamanlarda Müşteri’ye promosyon veya kampanyalardan yararlanma imkânı sunabilir. Müşteri ilgili promosyon/kampanyadan yararlanabilmek için söz konusu promosyon/kampanya şartlarına uygunluk göstermeli ve hileli davranışlarda (promosyon/kampanyadan yararlanmak için Sürücülerle hileli olarak anlaşmaya varılması, yanıltıcı beyanlarda bulunulması ve sahte Müşteri profillerinin oluşturulması dahil) bulunmamalıdır.
2.34. BİTAKSİ, Müşteri’nin ilgili kampanya/promosyon şartlarına aykırı davranması ve/veya hileli davranışlarda bulunması durumunda ilgili promosyon ödemesini veya indirimini geri alabilir, askıya alabilir ve/veya Müşteri’nin uygulamaya erişimini sonlandırabilir. Müşteri, BİTAKSİ’den bu yönde bir bildirim alması durumunda, Madde 2.33 gerekliliklerini ihlal etmediğini düşünüyor ise, BİTAKSİ Müşteri Hizmetleri’ne ulaşarak ilgili karara itiraz edebilir.
Müşteri, BİTAKSİ üyeliğini istediği anda sebep göstermeksizin, Hesabım>Bilgilerim>Ayarlar bölümünden “Üyelik İptal” düğmesine basarak ya da 0850 333 4700 numaralı BİTAKSİ müşteri hizmetlerini arayarak sonlandırabilir. Müşteri, iptal ettiği BİTAKSİ üyeliği için tanımladığı GSM numarası ile en fazla 3 yeniden üyelik oluşturabilir.
4.1. BİTAKSİ, kişisel verilerinizin korunmasına önem vermektedir. Kişisel verilerinize ilişkin düzenlemelere erişmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:
4.2. Müşteri, (i) kayıt formunda yer alan bilgilerin doğru olduğunu; (ii) BİTAKSİ’de oluşturulmuş her bir Müşteri için yalnızca bir adet GSM numarası tanımlanabileceğini, (iii) yeni bir GSM numarasının ancak Uygulama üzerinde yeni bir Müşteri oluşturulması halinde tanımlatılabileceğini, (iv) kayıtlı GSM numarasıyla yapacağı her türlü işlemden bizzat kendisinin sorumlu olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
5.1.1 Uygulamanın tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar da dâhil ve fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, tüm unsurları (“BİTAKSİ’nin telif haklarına tabi çalışmalar”) BİTAKSİ’ye aittir. Müşteri, BİTAKSİ hizmetlerini, BİTAKSİ bilgilerini ve BİTAKSİ’nin telif haklarına tabi çalışmalarını herhangi bir ticari amaçla kullanamaz. Müşteri BİTAKSİ’nin açık yazılı izni olmaksızın, BİTAKSİ’nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.
5.1.2 BİTAKSİ’nin; BİTAKSİ hizmetleri, BİTAKSİ bilgileri, BİTAKSİ telif haklarına tabi çalışmaları, BİTAKSİ ticari markaları, BİTAKSİ ticari görünümü, BİTAKSİ iş modeli veya Uygulama vasıtasıyla sahip olduğu her tür maddi ve fikri mülkiyet hakları da dâhil tüm malvarlığı, ayni ve şahsi hakları, ticari bilgi ve know-how’a yönelik tüm hakları saklıdır.
BİTAKSİ, tamamen kendi takdirine bağlı ve tek taraflı olarak, Koşulları, uygun göreceği herhangi bir zamanda, Uygulama üzerinden bildirimde bulunarak değiştirebilir. Koşulların değişen hükümleri, Müşteri tarafından Uygulama üzerinden on-line kabul edilmesi ile geçerlilik kazanacak, geri kalan hükümler aynen yürürlükte kalarak hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir.
BİTAKSİ Mücbir Sebep oluşması durumunda ve devam ettiği süre boyunca, Koşullar’da yer alan yükümlülüklerinden herhangi birini geç veya eksik ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle sorumlu tutulmayacak olup bu sebeple BİTAKSİ’den herhangi bir nam altında tazminat talep edilemeyecektir. “Mücbir sebep” terimi; doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları da dâhil ve fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla; BİTAKSİ’nin makul kontrolü haricinde ve BİTAKSİ’nin makul özeni göstermesine rağmen önleyemediği, kaçınılamayacak olaylar olarak yorumlanacaktır.
İşbu Koşullar’ın uygulanmasında, yorumlanmasında ve işbu Koşullar’a tabi olarak doğan hukuki ilişkilere Türk Hukuku uygulanacak ve Koşullar kapsamında ve/veya bunlarla bağlantılı olarak doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın varlığı halinde İstanbul Merkez Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
İşbu Koşullar, Müşteri’nin üyeliği sona erinceye kadar yürürlükte kalacak ve Taraflar arası hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir. BİTAKSİ, Müşteri’nin işbu Koşullar dâhilinde belirtilen hükümlere veya Uygulama içinde yer alan kural ve koşullara aykırı hareket etmesi durumunda Koşulları tek taraflı olarak feshedebilecektir.
Müşteri, işbu Koşullar dâhilinde doğabilecek ihtilaflarda, BİTAKSİ’nin kendi veri tabanında veya sunucularında tuttuğu elektronik kayıtların ve sistem kayıtlarının, ticari kayıtlarının, defter kayıtlarının, mikrofilm, mikrofiş ve bilgisayar kayıtlarının muteber, bağlayıcı, kesin ve münhasır delil teşkil edeceğini; BİTAKSİ’yi yemin teklifinden ari kıldığını ve bu maddenin HMK 193. madde anlamında delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu kabul eder.
İşbu Sözleşme Müşteri’nin elektronik olarak onay vermesi ile karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.